Archief

12.11.2013

Ook in natuurgebied Haasop wordt gewerkt

In natuurgebied Haasop wordt momenteel 12ha riet en water aangelegd. Dit is een deel van de natuurcompensatie voor de reeds gerealiseerde eerste fase van het Logistiek Park Waasland. Daar gingen 20 ha riet en water verloren. 8 ha werden reeds gecompenseerd aan het Spaans Fort, de overige 12 worden dus nu aangelegd.

Ook van deze werf mag je regelmatig updates verwachten op deze site!

15.10.2013

Emma Maersk wijkt uit naar Deurganckdok

De Deense rederij Maersk Line heeft vrijdag besloten om de 'Emma Maersk' (15.550 teu) af te leiden naar Antwerpen omwille van het arbeidsconflict bij APM Terminals in Rotterdam.

Het schip vaart tussen het Verre Oosten en Noord-Europa en was met een volle lading importcontainers op weg naar Rotterdam als eerste loshaven.
Dat het schip met een diepgang van bijna 15 meter op het laatste moment via de Westerschelde naar de terminal van PSA Antwerp in het Deurganckdok kan afgeleid worden, is mogelijk omdat er begin vorig jaar al vier proefaanlopen met zusterschepen van hetzelfde type waren. Vanaf januari zal de Deense rederij overigens op regelmatige basis schepen van de E-klasse naar de Scheldehaven sturen.

Alle lading die voor Rotterdam bestemd was, werd in Antwerpen in de nacht van vrijdag op zaterdag en in de loop van zaterdag in de Scheldehaven worden gelost. (bron: NT transport)

09.10.2013

Havengemeenschap lanceert 2de duurzaamheidsverslag

Op 8 oktober lanceerde de Antwerpse havengemeenschap haar 2de duurzaamheidsverslag. Alfaport, Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) en Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA) blijven zo verder samenwerken aan een duurzame haven. Belangrijkste vernieuwing is de ‘Wegwijzer Duurzaam Ondernemen’ waar de bedrijven mee aan de slag kunnen.

Gedragen door heel de havengemeenschap

Het unieke aan dit duurzaamheidsverslag van de haven van Antwerpen blijft dat het gemaakt en gedragen wordt door heel de havengemeenschap. Zowel het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, MLSO als de bedrijven (vertegenwoordigd door Alfaport) leveren hun bijdrage. “Doel van de hele havengemeenschap blijft om koploper te zijn qua duurzaamheid in de Hamburg-Le Havre range (de zeehavens tussen Hamburg en Le Havre),” zegt Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van GHA. “De resultaten in dit duurzaamheidsverslag zijn dan ook erg belangrijk om te weten op welke gebieden we goed of minder goed bezig zijn. Zo kunnen we onze gezamenlijke duurzaamheidsinspanningen beter onderbouwen ”.

People, planet en prosperity doorheen zeven hoofdstukken

Duurzaamheid gaat veel breder dan enkel milieu. In het 2de duurzaamheidsverslag worden 7 thema’s aangesneden: Maritieme, logistieke en industriële cluster, tewerkstelling, kennis en innovatie, mobiliteit, veiligheid, natuur & omgeving en maatschappij. “Elk thema wordt vanuit drie invalshoeken bekeken: people, voor het effect op mens en maatschappij, planet, voor de weerslag op onze leefomgeving en tot slot prosperity, voor het effect qua welvaart,” zegt Peter Van de Putte, directeur van MLSO. “We gebruiken de term prosperity liever dan profit, omdat we als havengemeenschap inzetten op het ruimere begrip welvaart, in plaats van op pure winst. Door binnen de zeven thema’s altijd deze drie invalshoeken te gebruiken, krijg je een erg goed totaalbeeld van de duurzaamheidsinspanningen in de Antwerpse haven en de effecten en resultaten”.

Wegwijzers zetten bedrijven alvast op de juiste weg

Naast het verslag biedt dit tweede duurzaamheidsverslag een belangrijke nieuwe tool voor de bedrijven, de ‘Wegwijzer Duurzaam Ondernemen’. Deze staat vol voorbeelden uit de praktijk, verzamelt informatie en laat collega’s aan het woord die getuigen over hun ervaringen.. “Zo kunnen geïnteresseerde bedrijven meteen contact opnemen met en op weg gezet worden door een ervaringsdeskundige,” zegt Rudi De Meyer, afgevaardigd bestuurder van Alfaport. “Je krijgt dus in één beweging een reeks ideeën die hun waarde al hebben bewezen én iemand die je ermee op weg kan helpen. De drempel om te starten met duurzame innovaties wordt zo meteen een pak minder hoog,” besluit Rudi De Meyer.

Neem zelf een kijkje

Het duurzaamheidsverslag en de wegwijzer zijn enkel raadpleegbaar online: www.duurzamehavenvanantwerpen.be

04.10.2013

Finale Open stadion cup fijne namiddag voor jongeren

Op woensdag 2 oktober vond in het Sint-Niklase Puyenbekestadion het finaletoernooi van de Open Stadion Cup plaats onder een stralende herfstzon. Na acht weken rondtrekken door de verschillende stadswijken van Sint-Niklaas kwam het Open Stadion-project, georganiseerd door Waasland-Beveren en de stad Sint-Niklaas, gisteren tot zijn hoogtepunt in Puyenbeke.

In aanwezigheid van Peter Van De Putte van Maatschappij Linkerscheldeoever, hoofdsponsor van het football + project, Peter Buysrogge, schepen van sport van de stad Sint-Niklaas en Dirk Poppe, manager van Waasland-Beveren gaven een veertigtal spelertjes het beste van zichzelf in het finaletoernooi.

Na een leuke voetbalnamiddag werd de beste ploeg en de beste speler van het toernooi verkozen. Zij mochten naar huis gaan met enkele leuke prijzen, zoals authentieke clubshirts en posters.

24.09.2013

Linkeroeverpendel mooi in beeld op car free day

Op car free day, 18 september jongstleden, kon iedereen gratis meerijden met onze pendelbusjes. Reden genoeg voor tv oost om er de nodige aandacht aan te besteden.

Herbekijk het fragment hieronder:

12.09.2013

Mood movie 'Innoveren zal renderen' staat online

In juni 2013 organiseerde MLSO in samenwerking met Innovatiecentrum Oost Vlaanderen en Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland een studienamiddag rond het subsidiëren van innovatieve projecten.

Wie er niet bij kon zijn, maar wel nieuwsgierig is naar wat er zoal werd verteld, kan dat zien in onderstaand filmpje!

13.08.2013

Nieuwe toiletten en vuilnisbakken aan de Blikken

Afdeling Maritieme Toegang liet de voorbije weken vuilnisbakken en toiletcabines plaatsen aan de Blikken. De vuilnisbakken moeten het sluikstorten tegengaan. De toileten zijn vooral gericht op truckchauffeurs die de nacht langs de kant van de weg moeten doorbrengen.

De Blikken wordt regelmatig gebruikt door voornamelijk internationale chauffeurs als overnachtingsplaats. Nu er vuilnisbakken zijn geplaatst, kunnen zij makkelijker hun afval kwijt.

16.07.2013

Brandweer Beveren veiliger aan het werk in de haven dankzij noodbakens

Gemeente Beveren gaat voor haar brandweerkorps 14 persoonlijke noodbakens aankopen in het kader van de medewerking van de Beverse brandweer aan het internationale MIRG-project (Maritime Incident Response Group).

Het MIRG is een urgentieteam van specialisten uit Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië, die bijstand bieden bij de bestrijding van branden en andere incidenten op passagiers- en vrachtschepen. Een noodbaken wordt geactiveerd als een brandweerman overboord gaat. Via o.a. nauwkeurige GPS-informatie is het zo mogelijk om de exacte locatie, afstand en richting tot de drenkeling te bepalen, zodat de kans om hem terug te vinden veel groter wordt.

08.07.2013

Verslagen raad van bestuur MLSO staan op site

Wie MLSO van heel dichtbij wil volgen, kan vanaf heden de verslagen van onze raad van bestuur hier raadplegen. De verslagen zijn beknopte versies van het originele verslag. Zo worden er bijvoorbeeld alle persoonlijke data uitgefilterd, zoals het hoort volgens de privacy wetgeving. Wat overblijft is uiteraard nog steeds een erg interessant relaas van onze bestuursvergaderingen!

Je vindt de verslagen hier terug

04.07.2013

Tewerkstelling én trafieken blijven stijgen in de Waaslandhaven

Nieuwe recordcijfers voor 2012, zowel wat jobs als trafiekcijfers betreft

In 2011 waren de trafiekcijfers sterk gestegen en werden alle vorige trafiekrecords naar de prullenmand verwezen. 2012 doet nog 2% beter dan 2011, waardoor het duidelijk is dat de maritieme trafiek in de Waaslandhaven structureel blijft groeien. In 2012 bedroeg de totale maritieme trafiek op de linkerscheldeoever 37.026.996 ton tegenover 36.564.093 ton het jaar voordien. Tegenover 2010 is de trafiek zelfs al met dertig procent toegenomen.

Het aandeel van containers in het totale goederenverkeer (65%) blijft gestaag stijgen. Dit aandeel is veel groter dan de 56% voor de totale haven van Antwerpen. In 2012 werden er 4,3% standaardcontainers meer behandeld en werd een totaal van2.077.545 TEU bereikt (in 2011: 1.991.991 TEU). Voor de containers (24.177.471 ton) werd in 2012 opnieuw een absoluut record opgetekend.

Er is echter een belangrijkere indicator dan de maritieme trafiek in de Waaslandhaven, namelijk het aantal jobs.

De werkgelegenheid steeg in de Waaslandhaven in 2012 met 1,9% tot 14.877 werknemers. Hiermee haalt de totale werkgelegenheid voor het tweede jaar op rij een nieuw record. In dit cijfer zijn er wel gemiddeld 138 uitzendkrachten minder aan het werk dan in 2011. Dit betekent dat het aantal vaste jobs in de Waaslandhaven stevig gestegen is, maar dat de bedrijven niet echt werden geconfronteerd met pieken in de economische conjunctuur.

Uit de algemene cijfers blijkt dat de werkgelegenheid in de Waaslandhaven structureel stijgt. De daling in het jaar 2009 vormde een uitzondering. Eind 2012 verschaft de Waaslandhaven aan 16.770 mensen rechtstreeks werk (cijfer inclusief contractors), zonder daarbij rekening te houden met de omvangrijke indirecte tewerkstelling. De totale tewerkstelling, direct en indirect, kan dan tussen 35.000 en 40.000 VTE geraamd worden.

Deze positieve balans is niet alleen een belangrijke waardemeter voor het succes van de havenactiviteiten en de industrie op de linkerscheldeoever, maar eveneens een belangrijk criterium voor het verruimen van het maatschappelijk draagvlak in de hele Wase regio. Meer werkgelegenheid zorgt voor meer welvaart. De meeste van deze arbeidskrachten komen bovendien uit eigen streek.

04.07.2013

MLSO stelt jaarverslag 2012 voor

Met veel plezier stellen we u ons jaarverslag 2012 voor. Het vertelt je enerzijds wat de Maatschappij in 2012 heeft verwezenlijkt, anderzijds geeft het een mooi overzicht van wat er zich verder in de Waaslandhaven afspeelde. Daarnaast staat er ook erg interessante info in over de tewerkstelling en trafieken in de Waaslandhaven.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Je kan het hier online raadplegen!

25.06.2013

2 doden te betreuren bij ongeval in bouwput Deurganckdoksluis

In Kallo (Beveren) in de Waaslandhaven zijn gisteravond twee doden gevallen nadat een vrachtwagen met betonmolen kantelde. Het ongeval gebeurde rond 19.00 u. op de werf van de Deurganckdoksluis. De bestuurder van de vrachtwagen verloor om onbekende redenen de controle over het stuur. Het bestuur en personeel van MLSO betuigen langs deze weg hun welgemeende deelneming aan de families van de overledenen.

25.06.2013

Eerste vergunningen afgeleverd voor windmolenpark op Antwerpse linkerscheldeoever

De NV Wind aan de Stroom, de publieke projectvennootschap die werd opgericht voor de windontwikkeling op de linkerscheldeoever, heeft de eerste vergunningen verkregen voor de bouw van windturbines in de Antwerpse haven. De bevragingen voor de windturbinebouwers en de financiering zijn lopende, wat betekent dat er in de tweede helft van 2014 kan gestart worden met de eigenlijke bouw van de turbines. In een eerste fase gaat het om 8 turbines, die allen een plaats krijgen op de Linkerscheldeoever. De gekozen locaties werden aan een uiterst strenge screening onderworpen. Daarbij werd rekening gehouden met tal van randvoorwaarden, zoals natuur, veiligheid, luchtvaart, volksgezondheid en de combinatie met havenactiviteiten. Daardoor heeft Wind aan de Stroom het volste vertrouwen dat ook de lopende vergunningsdossiers (10 windturbines) gunstig zullen afgerond worden.�

Luchtruimbeheer

Het Havenbedrijf en Maatschappij Linkerscheldeoever hebben de voorbije maanden, samen met een aantal windontwikkelaars, intensieve onderhandelingen gevoerd met het Directoraat Generaal der Luchtvaart en Belgocontrol om de geplande windontwikkeling in de Antwerpse haven, zowel op rechter- als op linkeroever, mogelijk te maken. De specifieke eigenheid van het industriële havengebied, met tal van hoge obstakels en een hoge graad aan Seveso-activiteiten, vereiste aangepaste maatregelen voor de luchtvaart om de windontwikkeling te verzoenen met het luchtruimbeheer. "Dankzij een langdurige samenwerking met de bevoegde instanties is een deel van de voorziene windontwikkeling ondertussen definitief goedgekeurd. Voor het overige deel zal verder onderzoek over interactie met de radio-bebakening uitsluitsel bieden", zegt Didier Van Osselaer, hoofd energieontwikkeling van het Havenbedrijf.

Definitieve vaststelling GRUP


De definitieve vaststelling van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor het Antwerpse havengebied, kortweg GRUP, heeft de geplande windontwikkeling in de Antwerpse haven een duw in de rug gegeven. De vereiste ruimte voor natuurcompensaties wordt immers voorzien in dit plan. "Op korte termijn staat de bouw van 8 turbines op de planning. Tegen 2017-2018 willen we daar de volgende 30 turbines aan toevoegen", legt Giovanni Vercammen, algemeen directeur van Wind aan de Stroom, uit. Het ambitieuze doel om 55 turbines van 3 MegaWatt te voorzien op de Antwerpse linkerscheldeoever blijft op lange termijn haalbaar. De verdere uitvoeringssnelheid van het GRUP, alsook de verdere havenontwikkeling, zullen mee bepalen welke omvang het windmolenproject uiteindelijk zal aannemen.

25.06.2013

Veel belangstelling voor duurzame mobiliteit vanuit Waaslandhaven

Bijna 80 aanwezigen op evenement mobiliteit

Maandag 3 juni jongstleden, nodigden VOKA,het provinciaal mobiliteitspunt, vzw Max Mobiel en MLSO alle bedrijven, overheden en organisaties die links hebben met de Waaslandhaven uit voor een event rond woon-werkverkeer. In de lokalen van Van Moer Group in Zwijndrecht kwamen meer dan 50 belangstellende organisaties luisteren naar ideeën die de mobiliteit in het Waasland kunnen verbeteren.

“Het thema mobiliteit leeft duidelijk”
“Met bijna 80 aanwezigen kunnen we spreken van een meer dan behoorlijke opkomst. Het mag duidelijk zijn dat woon-werkverkeer leeft als thema in de Waaslandhaven”, zegt Peter Van de Putte, directeur van Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO). In de voorbije jaren werden ook al heel wat inspanningen gedaan. Zo richtte MLSO zelf drie jaar geleden de pendeldienst Linkeroeverpendel op, ondersteund door de vzw Max Mobiel. Ondertussen brengt deze dienst dagelijks zo’n 200 mensen van en naar het werk.

Interessante cases����������
Naast een voorstelling van diezelfde pendeldienst kregen de aanwezigen ook info over de mobiscan die het provinciaal mobiliteitspunt gratis bij je bedrijf komt uitvoeren. Op het netwerkmoment achteraf konden belangstellenden ook nog terecht bij Taxistop, De Lijn en de Fietsersbond voor informatie over hun woon-werk campagnes.

“Samen mobiliteit verbeteren”
“Wij hopen dat dit event een nieuwe impuls kan geven aan het zoeken naar oplossingen rond woon-werkverkeer,” vult Peter Van de Putte aan. “Het is immers een item dat we samen met alle actoren moeten oplossen. Iets waar MLSO zich graag voor engageert.

27.05.2013

MLSO helpt bedrijven innoveren

Op donderdag 16 mei organiseerde MLSO in samenwerking met het innovatiecentrum en VOKA kamer van koophandel Antwerpen-Waasland een sessie rond de subsidiëring van innovatieve projecten. Recent was de wetgeving hierrond veranderd, en leek het dus een goed idee om de bedrijfsleiders uit het Waasland hiervan op de hoogte te brengen. Afspraak in de gebouwen van Tabaknatie, dus.

'Innoveren zal renderen' kon rekenen op een enthousiast luisterende groep toeschouwers, onder wie opvallend veel bekende gezichten uit de Waaslandhaven. Naast een theoretische uiteenzetting konden zij ook twee voorbeelden uit de praktijk aanhoren - de theorie meteen omgezet zien in de praktijk dus.

17.04.2013

30 jaar Cantabile: MLSO is fiere partner

Op zondag 21 april aanstaande vindt er een klein event plaats rond 30 jaar Cantabile, een wedtrijd die op de steun van MLSO kan rekenen.

Wat is Cantabile?
Cantabile is een soort Elisabethwedstrijd-in-het-klein waar studenten van de Vlaamse muziekacademies/muziekhumaniora’s/conservatoria hun pianotalent demonstreren. De wedstrijd bestaat uit twee delen:

  • De eigenlijke pianowedstrijd met laureatenconcert voor piano
  • Een compositiewedstrijd voor piano

De winnaars van deze compositiewedstrijd kunnen op een mooie prijs van MLSO rekenen. MLSO wil zo jongeren stimuleren om tegelijk creatief en ambitieus te zijn, eigenschappen die perfect kaderen in het karakter van onze haven.

Meer weten over Cantabile? Klik hier

03.04.2013

Skelet walvis van 3,5 miljoen jaar oud gevonden in bouwput 2de zeesluis

Aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) wordt een unieke 3,5 miljoen jaar oude voorloper van de familie van de Groenlandse walvis geconserveerd. Slechts uiterst zelden worden zoveel gefossiliseerde skeletonderdelen van een "echte walvis" teruggevonden, als in februari in de bouwput van de 2de zeesluis.

De vondst in een constructieput voor de nieuwe sluis tussen het Deurganckdok en de Waaslandhaven is ook bijzonder omdat de onderdelen zeer goed bewaard zijn gebleven. Het fossiel werd op 11 meter diepte in een schelpenpakket teruggevonden.

28.03.2013

Bruno Stevenheydens nieuwe voorzitter MLSO

De nieuwe raad van bestuur van Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) werd gisteren samengesteld. Nadat dit in de algemene vergadering was gebeurd, koos de kersverse raad van bestuur een nieuwe voorzitter. Bruno Stevenheydens, 1ste schepen van Beveren, wordt de komende zes jaar voorzitter van MLSO. Hij neemt de fakkel over van zijn collega-schepen, Peter Deckers, die de laatste 8 jaar het voorzitterschap waarnam.

Samenstelling nieuwe raad van bestuur

Naast een nieuwe voorzitter verschijnen er ook heel wat nieuwe gezichten in de raad van bestuur. Deze blijft bestaan uit 12 bestuurders: 4 bestuurders van het Gemeentelijk havenbedrijf Antwerpen, 3 bestuurders van Interwaas, 2 bestuurders van gemeente Beveren, 1 bestuurder van gemeente Zwijndrecht en tot slot 2 bestuurders van het Vlaams Gewest.

Voor het Gemeentelijk Havenbedrijf van Antwerpen blijven Eddy Bruyninckx en Björn Verhoeven bestuurders. Bruyninckx en Verhoeven zijn respectievelijk gedelegeerd bestuurder en directeur patrimonium bij het GHA. Eddy Bruyninckx blijft ook ondervoorzitter van MLSO. Nieuwe bestuurders voor GHA zijn Koen Kennis en Rob Van de Velde, schepenen in het Antwerpse stadsbestuur.

Peter Deckers blijft ook bestuurder, maar dan wel als afgevaardigde van Interwaas. Zijn collega–afgevaardigden zijn Julien Van Geertsom en Boudewijn Vlegels, schepen van Beveren.

De bestuurders van het Vlaams Gewest blijven dezelfde: Miet Deckers en Freddy Aerts. Voor gemeente Zwijndrecht blijft Kris Herremans bestuurder. Hij is voorzitter van de gemeenteraad van Zwijndrecht.

Voor de gemeente Beveren komt naast Bruno Stevenheydens ook Guy Tindemans in de raad van bestuur. Daarnaast vaardigt Beveren ook een bestuurder met raadgevende stem af uit de oppositie: Kristien Hulstaert (Groen/sp.a) zal deze taak opnemen.

Bestuurders W@S

Ook voor de nv Wind aan de Stroom (W@S) werden bestuurders gekozen. Deze konden enkel gekozen worden uit de bestuurders die door de gemeentes Beveren en Zwijndrecht afgevaardigd werden in de raad van bestuur van MLSO. Er werd gekozen voor Guy Tindemans en Kris Herremans.

26.03.2013

Duurzaamheidsverslag Antwerpse haven valt internationaal in de prijzen

De Haven van Antwerpen, MLSO en Alfaport behaalden tijdens de World Ports and Trade Summit in Abu Dhabi de Environmental Award. De Belgische ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten, Christiaan Tanghe nam de award in ontvangst.

De Environmental Award erkent een havenbedrijf of een havenautoriteit die een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het milieu. De haven van Antwerpen liet die van Sydney, Göteborg, Rotterdam en LA achter zich.

Ceo van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Eddy Bruyninckx toont zich content met de nieuwe toekenning. "Deze award is ook een internationale erkenning voor de inspanningen die bedrijven en overheden in de Antwerpse haven leveren rond milieu en duurzaamheid. Onder het motto 'Sterk door Samenwerk' pakten we de crisis aan en ontwikkelden we ook en vooral een toekomstvisie voor de haven. Duurzaamheid is daarbij de rode draad. De haven is immers bij uitstek een plek waar de drie P's - People, Planet en Profit - ten volle spelen en dit in een internationale context."

In februari 2012 publiceerden het havenbedrijf, Alfaport en MLSO een duurzaamheidsverslag, wat toen een mondiale primeur was. De Antwerpse haven heeft de ambitie zich in de Hamburg-Le Havre range te positioneren als koploper op het vlak van duurzaamheid. Het Havenbedrijf en privébedrijven verrichten veel inspanningen om de kwaliteit van water, lucht en bodem te verbeteren. Zo beloont de haven schone schepen, worden afvalstromen zo goed mogelijk gestuurd en spannen bedrijven zich in om de uitstoot van schadelijke stoffen verder terug te dringen. De uitstoot van schadelijke stoffen per ton productie is de laatste tien jaar met 40% afgenomen.

18.03.2013

"Vooral blij dat er een beslissing is"

De Vlaamse regering keurde deze ochtend (15-03-2013) het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) goed dat de grenzen van de haven van Antwerpen vastlegt. De beslissing kwam er na een proces dat ruim 10 jaar duurde.

Blij met de beslissing
“We zijn vooral blij dat er eindelijk een beslissing is,” zegt de voorzitter van MLSO, Peter Deckers. ”Vele belangrijke projecten voor de Waaslandhaven kunnen nu een nieuwe start nemen.” Het gaat dan bijvoorbeeld over de verdere ontwikkeling van het Logistiek Park Waasland, maar ook over het uitvoeren van het windmolenproject W@S. De uitbreidingsplannen van een aantal bedrijven in de Waaslandhaven kunnen opnieuw bekeken worden. Een aantal gebieden die nu nog gebruikt worden als natuurcompensatiegebied, kunnen aangewend worden voor andere activiteiten.

Beslissing verder bestuderen
Welke gevolgen de beslissing van de Vlaamse regering juist heeft, is nog niet helemaal duidelijk. “We gaan nu eerst de beslissing die de Vlaamse regering nam, goed bestuderen. Daaruit zal blijken welke taken er voor MLSO zijn weggelegd,” vult Peter Deckers aan.

Wat die beslissing onder meer inhoudt, kan je lezen in het persbericht van de Vlaamse regering.�Download het hier

15.03.2013

Uurschema pendelbus zwijndrecht/beveren - Waaslandhaven aangepast

De pendelbus in de Waaslandhaven blijft groeien!
Steeds meer pendelaars nemen de pendelbus om naar het werk te gaan, waardoor een optimalisatie van het uurrooster zich nogmaals opdringt.

Het uurrooster van de busroute 2 : Zwijndrecht/Beveren – Waaslandhaven wordt aangepast. De nieuwe uurregeling vindt u hier.

- De pendelbus voor de vroege shift wordt vervroegd met 10 minuten
- De pendelbus voor de late shift wordt vervroegd met 5 minuten

Deze aanpassing zal in voege gaan op maandag 18 maart 2013.

15.03.2013

Vlaamse regering keurt GRUP ‘Afbakening zeehavengebied Antwerpen' goed

De Vlaamse regering keurde deze ochtend het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) goed dat de grenzen van de haven van Antwerpen vastlegt. De beslissing kwam er na een proces dat ruim 10 jaar duurde.

Blij met de beslissing
“We zijn vooral blij dat er eindelijk een beslissing is,” zegt de voorzitter van MLSO, Peter Deckers. ”Vele belangrijke projecten voor de Waaslandhaven kunnen nu een nieuwe start nemen.” Het gaat dan bijvoorbeeld over de verdere ontwikkeling van het Logistiek Park Waasland, maar ook over het uitvoeren van het windmolenproject W@S. De uitbreidingsplannen van een aantal bedrijven in de Waaslandhaven kunnen opnieuw bekeken worden. Een aantal gebieden die nu nog gebruikt worden als natuurcompensatiegebied, kunnen aangewend worden voor andere activiteiten.

Beslissing verder bestuderen
Welke gevolgen de beslissing van de Vlaamse regering juist heeft, is nog niet helemaal duidelijk. “We gaan nu eerst de beslissing die de Vlaamse regering nam, goed bestuderen. Daaruit zal blijken welke taken er voor MLSO zijn weggelegd,” vult Peter Deckers aan.

13.03.2013

Waarom MLSO vorige week drie huizen sloopte

Maandag 4 maart startte Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) het slopen van een van haar woningen in de Nieuw Arenbergstraat. Ook een woning op de Pillendijk en een op de Engelsesteenweg worden in de komende dagen gesloopt. “Het gaat hier om slopen uit algemeen belang”, zegt voorzitter Peter Deckers.

Onbewoonbare potentiële stortplaatsen
“We merkten dat er de laatste dagen wat deining ontstond naar aanleiding van het slopen van de woning in de Nieuw Arenbergstraat”, zegt Peter Deckers. “Daarom vinden we het belangrijk om dit in het juiste licht te plaatsen. Het gaat hier om drie woningen die duidelijk niet meer bewoonbaar zijn. Het pand in de Nieuw Arenbergstraat bijvoorbeeld zat letterlijk van onder tot boven vol asbest, van dak tot fundering. Het dak van het huis op de Engelsesteenweg zit ook vol asbestplaten. Daar kan je niemand meer huisvesten, de foto’s spreken voor zich. Het is gezonder deze huizen op een verantwoorde manier af te breken en de grondstoffen af te voeren, dan het risico te lopen dat die bouwmaterialen de ondergrond zouden gaan vervuilen”

“Je kan ook zelf op de foto’s vaststellen dat de woningen geregeld gebruikt werden als stortplaats”, vult directeur Peter Van de Putte aan. “Zowel binnen in de woning als in de tuin, waar je aan het zicht onttrokken bent, liggen vaak hopen gestort afval. Door deze woningen te slopen, en er dus een open plek van te maken, ontmoedig je sluikstorters om deze locaties nog te gebruiken.”

Waarom nu
“We slopen deze kleine woningen nu, omdat we geloven dat hoe sneller deze woningen weg zijn, hoe beter dat is voor de buurt “, verduidelijkt Peter Deckers. “Ik ben ervan overtuigd dat de buurt beter af is zonder verloederde woning die als stortplaats wordt gebruikt. Het gaat hier ook in de verste verte niet om beschermde dorpszichten of gebouwen met historische waarde. Dit is dus zeker geen daad van agressie, maar wel een actie in het belang van de mensen die er nog wonen. Het veiligheidsgevoel en de leefkwaliteit gaan er net op vooruit”.

05.03.2013

Wellicht pas morgen weer goedertreinen van en naar Waaslandhaven

Pas woensdagmiddag 6 maart zal weer één spoor voor het goederenverkeer naar de Waaslandhaven open zijn. Maandag zijn alle sporen versperd na een ongeval tussen een goederentrein en een vrachtwagen. Dit ongeval heeft serieuze schade toegebracht aan sporen, wissels en dwarsliggers.

Pas morgenmiddag zal één spoor voldoende hersteld zijn om verkeer toe te laten, meldt Infrabel. Morgennamiddag staat het herstellen van het tweede spoor op de agenda. Woensdagavond zou de situatie ook op dat stuk spoor weer normaal moeten zijn.

20.02.2013

Dodelijk slachtoffer bij ongeval op Indaver-site te Beveren

Op 19 februari heeft zich een zwaar ongeval voorgedaan op de site van Indaver te Beveren. Bij het ongeval is een 53- jarige chauffeur van SITA omgekomen. De verslagenheid op de site is groot, laat Indaver in een persbericht weten.

Bij het lossen van een lading afval in de bunker van de roosteroven, is een vrachtwagen met perscontainer uit balans geraakt en gekanteld in de opslagbunker voor de afvalstoffen. Het aanwezige personeel op de stortvloer heeft onmiddellijk de noodtoestand afgekondigd op de site, de externe hulpdiensten gecontacteerd en alle verdere aanleveringen opgeschort. De eigen interventiedienst en externe hulpdiensten, brandweer van Antwerpen en Beveren en MUG, kwamen snel ter plaatse. Ze hebben de man uit de stuurcabine weten te bevrijden. Zij stelden helaas vast dat de man overleden was, de man was wellicht op slag dood.

De bevoegde diensten doen nu de eerste vaststellingen en zullen verder onderzoek naar de oorzaak van het ongeval voeren.

Werknemers en directie van MLSO bieden langs deze weg hun oprechte blijken van deelneming aan de familie aan.

13.02.2013

Tewerkstelling groeit snelst in regio rond Waaslandhaven

Volgens een onderzoek van het nieuwsblad is de werkgelegenheid in de regio Sint-Niklaas de laatste negen jaar het sterkst gestegen in vergelijking met de rest van Vlaanderen. De graad van tewerkstelling zou er maar liefst met 13,71% gestegen zijn. Het onderzoek wijst verder uit dat er een rechtstreeks verband is met het stijgen van het aantal arbeidsplaatsen in de Waaslandhaven.

Lees het volledig artikel hier

21.12.2012

Feest op 40.000ste pendelbus

Op 13 december jongstleden werd er gevierd op de pendelbus. Het ging immers om de 40.000ste rit van onze pendelbussen. Dit jaar namen zo’n 43.000 mensen de pendelbus van of naar hun werk. Er werd op die manier niet enkel gezorgd voor minder verkeersdruk op de wegen, ook het milieu deed hierbij een goede zaak: bijna 900 ton CO2 uitstoot werd uit de lucht gehouden, enkel en alleen dankzij dit project.

Mooie cijfers voor derde werkjaar

Het project vervoert sinds 2010 vanuit het Antwerpse en het hele Waasland mensen van en naar hun werk.Intussen zijn er zeven busroutes, vier naar de kerncentrale in Doel en drie naar de bedrijven in de Waaslandhaven. “Gemiddeld vervoerden we 167 pendelaars per dag naar het werk in 2012. Meer dan 80 bedrijven of uitzendkantoren reserveerden hiervoor via het online-reservatiesysteem”, zegt Peter Van de Putte, directeur van de Maatschappij Linkerscheldeoever. “Dit jaar namen 42.298 personen de pendelbus naar en/of van het werk. Ten opzichte van 2011 is dat een stijging met meer dan 10.000 personen, een absoluut record”.

De 40.000ste pendelbus werd uitgebreid gevierd met de pendelaars op de bus. Zij konden op 13 december genieten van een stukje verjaardagstaart.

05.12.2012

Antwerpse haven krijgt award.

De antwerpse haven heeft op 4 december 2012 de award ontvangen voor "Best Belgian Sustainability Report".

Lees hier het volledige artikel.

05.12.2012

De pendelbusjes vallen in de smaak bij de gebruikers

Tussen 12 en 30 november konden de gebruikers van de pendelbusjes hun mening kwijt over deze dienst. De algemene teneur van de reacties was erg positief. Een hele hoop reacties werden in de ideeënbussen gedropt. Hieruit werden twee winnaars geloot, die een leuke prijs krijgen.

De ideeënbussen zijn nu dan wel verwijderd, ideeën blijven welkom via e-mail: josephine.elaut@gent.be

16.11.2012

Tweede fase werken deurganckdoksluis van start

07.11.2012

‘24 uur in de haven’ : volg hen die de haven laten draaien

Sinds 18 oktober zoemt ATV in op de haven van Antwerpen en stelt de mensen die er werken centraal. De kijker leert de Antwerpse haven kennen door het volgen van heel verschillende mensen tijdens hun werk in de haven. Want wat leeft er eigenlijk in de haven? Hoe ziet de dag van een kraanman eruit? Iemand ooit al gehoord van een waterklerk? Welke producten worden in onze haven gelost en geladen? Wat wordt er geproduceerd? En wat doen duikers precies in de haven? In elke aflevering brengt het programma een drietal verhaallijnen die zich afspelen binnen een tijdspanne van 24 uur.


‘ 24 uur in de haven’, en u laat zich niets meer wijsmaken over de haven van Antwerpen. Nog tot midden december op ATV, elke donderdag vanaf 18.30 u. tot vrijdagmorgen 9.00 u.


Wie een aflevering heeft gemist of wil terugzien hoeft hier maar te klikken: http://www.portofantwerp.com/nl/24-uur-de-haven

12.09.2012

Nieuwe stopplaats voor de pendelbusdienst : Vrasene

Vanaf vrijdag 14 september 2012 stopt de pendelbus (route 3 : Sint-Niklaas - Waaslandhaven) ook in Vrasene aan de kerk.

U vindt de nieuwe aangepaste uurregeling op onze site bij de Pendelbussen of U klikt hier.

03.09.2012

Wijziging uurregeling Pendelbus Merksem-Waaslandhaven

Vanaf 3 september 2012 is de uurregeling van de pendelbusroute van Merksem (Bredabaan) via Rechteroever (Tunnelplaats) en Frederick Van Eedenplein van en naar de Waaslandhaven gewijzigd.

De nieuwe uurregeling vindt u op onze site bij de "Pendelbussen" of door hier te klikken.

23.08.2012

Uitspraak Vrederechter inzake Oud Arenberg

app/webroot/uploads/file/120823%20Uitspraak%20Oud%20Arenberg.pdf

31.05.2012

Potige Polders

Nog tot november loopt in het Waasland het project ‘De Potige Polders’. Binnen dit project zet de Erfgoedcel Waasland, samen met meer dan 25 partners, de geschiedenis van de Wase polders en meersen volop in de kijker. Er wordt teruggeblikt op het woelige polderverleden, men brengt het verdwenen en verdwijnende polderleven in beeld en kijkt tegelijk met nieuwe ogen naar de toekomst van deze landen. Dat gebeurt o.a. door online tentoonstellingen op de Erfgoedbank Waasland (www.waaserfgoed.be), een publieksoproep voor te digitaliseren poldererfgoed, poldervertellingen en, als kers op de taart, een polderboek.

In�de promotiefolder�vind je de verschillende acties die de komende maanden gepland worden.

Meer�informatie vind je op www.potigepolders.be.

20.04.2012

overlijden Willy Minnebo

Deze nacht is Willy Minnebo, burgemeester van gemeente Zwijndrecht en reeds meer dan 5 jaar bestuurder van de Maatschappij Linkerscheldeoever, overleden. Willy vocht sinds vorig jaar tegen kanker�maar was steeds hoopvol dat hij de strijd zou winnen. Zijn overlijden komt dan ook zeer onverwacht en dompelt ons allen in diepe rouw.

De Raad van Bestuur en het personeel van de Maatschappij Linkerscheldeoever bewaren een warme en respectvolle herinnering aan de vruchtbare samenwerking,en betuigen hun medeleven bij familie, vrienden en het gemeentepersoneel van Zwijndrecht.

07.03.2012

MLSO moet geen dwangsom van 750.000 EUR in Doel betalen

MLSO moet geen dwangsom van 750.000 EUR in Doel betalen
Het Hof van Beroep te Gent deed op 14 februari 2012 uitspraak over de dwangsommen die bij de MLSO werden opgevraagd, omdat in Doel-centrum de halfafgebroken woning aan de Camermanstraat 31 op bevel van de burgemeester verder werd gesloopt.� Het Hof is van oordeel dat de MLSO de dwangsommen niet dient te betalen.
De dwangsommen werden gevraagd nadat de MLSO een reeds halfafgebroken woning verder afbrak op bevel van de burgemeester en dit in het licht van de openbare veiligheid. De tegenpartij was van oordeel dat de MLSO hiermee bepaalde gerechtelijke beslissingen had overtreden, maar het Hof van Beroep spreekt deze visie tegen.
Het Hof erkent immers uitdrukkelijk en uitgebreid het gevaar dat ontstond ten gevolge van de aanwezigheid van de halfafgebroken woning aan de Camermanstraat 31. Het Hof stelt bovendien dat de MLSO hier onmiddellijk haar verantwoordelijkheid heeft genomen. De enige mogelijkheid om de openbare veiligheid te garanderen, bestond er dan ook in over te gaan tot het verder slopen van de woning.�
In bijlage vindt u twee foto’s die dateren van voor de sloop.
Voorgeschiedenis:
Op 31 augustus 2009 ontving de MLSO een ‘bevel tot betalen’ waarbij de betaling van in totaal 1.250.710.62 EURO werd gevraagd wegens de zogenaamde overtreding van de sloopverboden (afbraak op burgemeesterbevel van de restanten van de woning te Camermanstraat 31) opgelegd bij de beschikking zoals in kort geding van 3 juni 2009 (milieustakingsvordering) en het arrest van het Hof van Beroep te Gent van 30 april 2009.� Hiertegen stelde de MLSO derdenverzet in.
Op 14 januari 2011 deed de beslagrechter uitspraak in deze zaak, stellende dat de dwangsommen ten belope van 750.000 EURO verbeurd konden worden verklaard.� De Raad van Bestuur van 26 januari 2011 besliste beroep in te stellen tegen deze beschikking.
Vervolgens deed het Hof van Beroep te Gent op 14 februari 2012 uitspraak over deze zaak, waarbij beslist werd dat er geen verdere uitvoering mag worden gegeven aan het bevel tot betalen van 31 augustus 2009 betreffende de zogenaamde overtreding van de sloopverboden (afbraak op burgemeesterbevel van de restanten van de woning te Camermanstraat 31), noch aan de beslissing van de beslagrechter van 14 januari 2011 (stellende dat de dwangsommen ten belope van 750.000 EURO verbeurd konden worden verklaard).�

13.02.2012

Linkeroeverpendel blijft groeien

Na een succesvol 2010 en 2011 ging ook het derde jaar ‘Linkeroeverpendel’ goed van start. Zo werden er in januari per dag over de 7 routes gemiddeld 156 pendelaars vervoerd. Dit is een nieuw recordaantal en dan nog wel rekening houdend met het feit dat op 30 januari, de algemene stakingsdag, amper een twintigtal personen vervoerd werden.
Ook dit jaar zetten we ons samen met Max Mobiel volop in om de havenbedrijven aan de Linkeroeverpendel te laten deelnemen. Elke (toekomstige) werknemer willen we sensibiliseren om de wagen thuis te laten. Het valt immers niet te ontkennen dat er nog een groot overtuigingspotentieel bestaat in de Waaslandhaven.
Daarom werd er een nieuwe flyer en folder ontwikkeld, werd de website gebruiksvriendelijker gemaakt en wordt er ondertussen verder gebrainstormd over hoe nog meer bedrijven en hun (toekomstige) werknemers te informeren en te overtuigen mee in dit pendelproject te stappen. Dit alles natuurlijk allemaal met een blijvende zorg voor de kwaliteit, stiptheid en flexibiliteit van de ingezette pendelbussen!

Meer informatie:
Josephine Elaut, projectmedewerker vzw Max Mobiel
0485/123.618

17.01.2012

Grootste Containerboot ter wereld meert aan in Deurganckdok

Door de verdieping van de Westerschelde is de Antwerpse haven bereikbaar geworden voor de nieuwe generatie containerschepen. Zo liep afgelopen weekend de Edith Maersk binnen in het Deurganckdok. Het Schip is, net als haar zusterschepen (Ebba, Eleonora, Elly, Emma, Estelle, Eugen en Evelyn), bijna 400 meter lang en 56 meter breed en is zo het grootste containerschip ter wereld.


Normaal was Evelyn Maersk vorige maand al naar het Deurganckdok gekomen. Dit werd echter op het laatste moment afgeblazen omdat het schip op zee een storm moest ontwijken. Hierdoor kwam het in tijdsnood en moest het schip uitwijken naar Rotterdam. Deze keer was de situatie omgekeerd, Rotterdam had verwerkingsproblemen waardoor Edith Maersk in extremis besliste uit te wijken naar de Waaslandhaven. De klus diende dus geklaard te worden met amper één dag voorbereiding. Gelukkig is het schip ondanks de gigantische afmetingen erg wendbaar en verliep de operatie dan ook vlekkeloos.


De Edith Maersk had containers geladen in het Verre Oosten en voer via het Suezkanaal in 17 dagen naar de Waaslandhaven. Daar meerde ze aan kaai 1732 aan, de kade van PSA aan het Deurganckdok. Intussen is het schip op weg naar het Duitse Bremerhaven. Met de behandeling van dit Deense supercontainerschip kan de Antwerpse haven een belangrijk visitekaartje voorleggen. Maersk, de grootste containerrederij ter wereld, is alvast overtuigd van de mogelijkheden van onze haven.

De Edith Maersk in cijfers
Het schip is 397 meter lang en dat is heel wat meer dan dat de eifeltoren hoog is (324m). Met haar breedte van 56 meter kunnen er 22 rijen containers naast elkaar geplaatst worden.
Haar gewicht zonder vracht is 158.200 ton en haar capaciteit bedraagt 15.500 standaardcontainers
De motoren ontwikkelen 72.000 paardenkracht, het equivalent van 74 formule 1-wagens.

16.01.2012

Valse start voor Niki de Saint-Phalle

De overzichtstentoonstelling van de Franse kunstenares Niki de Saint-Phalle in de�Waaslandhaven is uitgesteld. De expo zou op 15 januari de deuren openen in Singelberg in Kallo (Beveren), maar organisator EAF kreeg het project niet rond. Een nieuwe startdatum van 'Niki in Belgium' is er voorlopig niet en de online ticketverkoop werd stopgezet.

03.01.2012

Illegale party te Doel

De afgelopen dagen werd er al heel wat aandacht besteed aan de illegale party die op oudejaarsnacht in Doel werd gehouden door een 500-tal fuifgangers. De Maatschappij Linkerscheldeoever ging op 3 januari de schade aan haar eigendommen te Doel opmeten en diende onmiddellijk klacht in bij politie voor o.a. het onrechtmatig betreden van haar eigendommen, het aanbrengen van allerhande vernielingen en het sluikstorten van allerlei afval.


In de berichtgeving rond dit spijtig voorval werden er heel wat vragen gesteld bij de aanpak van het gemeentebestuur en de lokale politie. De gemeente gaf hierover tekst en uitleg via onderstaand persbericht.

PB20120103 - illegale fuif Doel

13.12.2011

Verhoogd politietoezicht op zwaar vervoer in Kallo

De lokale politie van Beveren is gestart met verhoogde politiecontroles op het zwaar vervoer in het centrum van Kallo. Overtreders worden onmiddellijk op de bon gezet. Burgemeester Marc Van de Vijver gaf de politie hiertoe de opdracht na toenemende klachten van inwoners.

Het zwaar vervoer van en naar de haven moet via Keetberglaan en Steenlandlaan rijden, maar heel wat chauffeurs verkiezen een dichtere weg dwars door het centrum van Kallo. Dit zorgt niet alleen voor overlast, maar creëert ook� een zeer onveilige situatie. De gemeente Beveren voerde in het verleden reeds diverse ontradingscampagnes. Nu wordt een tandje bijgestoken: hardleerse chauffeurs gaan onmiddellijk de bon op.

De eerste controles werden vorige week donderdag uitgevoerd. De komende weken zullen de controles verder worden opgevoerd.

29.11.2011

Niki de Saint Phalle-tentoonstelling in Antwerpse haven

A Castle of Dreams

Havenindustrie en kunst. Water en vuur? Het geeft alleszins vonken. Dat bewijst ‘A Castle of Dreams’, de overzichtstentoonstelling van de befaamde Frans-Amerikaanse artieste Niki de Saint Phalle, die volgend jaar 10 jaar zal overleden zijn. De retrospectieve tentoonstelling zal tussen 15 januari en 31 mei 2012 zo'n 130 werken tonen uit haar verschillende 'periodes'. De locatie is burcht Singelberg in Kallo-Beveren. Met een weids uitzicht over de Antwerpse haven vormt dit imposante bouwwerk een gedroomd kader voor een collectie topwerken. Er worden zo’n 90.000 bezoekers verwacht.

Beroemd & berucht
Niki de Saint Phalle was op z’n zachtst gezegd een opvallende artieste. Met haar ophefmakende schiet-schilderijen en tentoonstellingen samen met de Nouveaux Réalistes, verwierf de Frans-Amerikaanse in de jaren ’60 snel een reputatie als baanbrekend kunstenaar. Haar handelsmerk zijn haar Nana’s: kleurrijke, uitbundige figuren die staan voor de vrolijke, bevrijde vrouw die weet wat ze wil. De vrouwenbeelden sluiten aan bij de feministische beweging van de sixties en zijn intussen wereldberoemd.
Deze retrospectieve tentoonstelling 10 jaar na Niki's overlijden, wordt de eerste in ons land die volledig aan het werk van de Saint Phalle gewijd zal zijn. Niet minder dan 130 van Niki’s werken uit haar verschillende 'periodes' zullen getoond worden, afkomstig uit internationale collecties. Door een originele enscenering en via verschillende media – documenten, foto's en geluidsopnames – loodsen de curatoren de bezoeker binnen in Niki's labyrintische fantasiewereld. Voor deze tentoonstelling werkt de organisator samen met de ‘Niki Charitable Art Foundation’, die het werk van Niki de Saint Phalle beheert. De Foundation zal beeldhouwwerken uit zijn collectie ter beschikking stellen en verleent advies bij de opbouw van de tentoonstelling. Verder is er een samenwerking met het Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain (MAMAC) in Nice en het Sprengel Museum Hannover die een aantal topwerken in hun bezit hebben.


Burcht Singelberg
In Niki's inspiratie spelen architecturale bouwwerken, en kastelen in het bijzonder, een grote rol. Burcht Singelberg in Beveren is daarom de geknipte locatie voor haar oeuvre. Dit imposante bouwwerk op de site van Katoen Natie, is een uniek voorbeeld van hedendaagse architectuur, geënt op een narratief gegeven van een historisch verleden.
Anno 1585 geeft Antwerpen zich over aan de Spaanse veldheer Alexander Farnese. Hiermee wordt de scheiding van de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden een feit. Het beleg dat Antwerpen op de knieën dwingt, werd geleid vanuit kasteel Singelberg in de Beverse polders. Het kasteel verkommerde in de decennia die volgden en werd in 1629 afgebroken. Er restte enkel nog een heuvel, de Singelberg.
De historische context van de omgeving bood inspiratie om hier een nieuwe vorm van burcht te bouwen. Het monumentale pand met panoramisch uitzicht op De Schelde, is omgeven door tuinen en hedendaagse kunst en vormt een verademing voor de industriële omgeving van de Antwerpse haven. Het is een perfecte symbiose tussen de zaken- en kunstwereld.

Praktische info
www.nikiinbelgium.be
Adres
Burcht Singelberg (site Katoen Natie)
Antwerpen Haven 1548
Ketenislaan 1
9130 Kallo (Beveren)
Gps: Antwerpen - Haven 1548
info@nikiinbelgium.be
Openingsuren
Alle dagen, van 9 tot 19 uur. Laatste toegang om 18 uur. Om bezoekers toe te laten de tentoonstelling onder optimale omstandigheden te bezoeken, wordt hen gevraagd een reservatie te maken voor het uur van aankomst. Per tijdslot van een uur wordt er namelijk een beperkt aantal bezoekers toegelaten.
Nocturnes voor bedrijven zijn mogelijk.
Toegangsprijzen (inclusief een tentoonstellingsgids)
Volwassenen (vanaf 16 jaar): € 12,25
Jeugd (6 tot 15 jaar): € 4,95
Kinderen (0 tot 5 jaar): gratis
De tickets moeten online gekocht worden

14.11.2011

Port for Life

Binnenkort slaat Music for Life, de benefietactie van radiozender Studio Brussel, opnieuw zijn tenten op in Antwerpen. Dit jaar wordt diarree het thema van de eindejaarsactie. Diarree is, samen met longontstekingen, de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf jaar. Het is de tweede en meteen ook laatste keer dat Music for Life naar Antwerpen komt. Na het gigantische succes van vorig jaar, toen in Antwerpen een recordopbrengst van meer dan 5 miljoen euro werd opgehaald, heeft Studio Brussel immers beslist om te stoppen met Music for Life. Bij wijze van finale wordt dit jaar niet alleen Antwerpen aangedaan, maar zullen ook Gent en Leuven, de locaties van de vorige edities, Music for Life in hun stadscentrum verwelkomen. Van 21 tot en met 23 december is Antwerpen aan de beurt. De actie wordt afgesloten in de Scheldestad.


De haven van Antwerpen wil de laatste keer Music for Life in Antwerpen niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Music for Life staat immers garant voor een spontane en hartverwarmende dynamiek die we dit jaar graag verspreid willen zien over de hele havengemeenschap! Onder de noemer Port for Life hoopt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen zoveel mogelijk havenbedrijven aan te zetten om acties, klein of groot, op te zetten voor het goede doel. De Antwerpse haven is niet alleen de tweede grootste van Europa, ze telt ook heel bijzondere werknemers met het hart op de juiste plaats.

Was uw bedrijf of waren uw medewerkers al van plan iets te organiseren voor Music for Life of begint het na het lezen van deze mail te kriebelen? Aarzel dan niet, Port for Life laat toe de haven van Antwerpen te profileren als een dynamische gemeenschap waar dagelijks wordt samen gewerkt en waar de handen in elkaar worden geslagen voor het goede doel.
Laat via portforlife@portofantwerp.com weten wat uw bedrijf en/of medewerkers van plan zijn om geld in te zamelen. Het Havenbedrijf zorgt er dan voor dat de leukste, origineelste, … acties in beeld worden gebracht. Deze beelden, maar ook de mensen achter de acties, worden voorgesteld op een groots slotevent op 20 december vanaf 18.00 uur in de Waagnatie te Antwerpen. Tijdens deze slotshow worden de ingezamelde centen opgeteld. Het resultaat van al deze acties wordt de volgende dag aan het Glazen Huis op de Groenplaats overhandigd.


We hopen dat ook uw bedrijf een actie zal opzetten en zo zijn steentje zal bijdragen tot Port for Life!

Voor verdere informatie kan u terecht bij Lies Van Pelt (Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen) via lies.vanpelt@haven.antwerpen.be of 03 205 22 66 of bij Kristel Van Hecken (Alfaport Antwerpen) via kristel.vanhecken@asv.be of 03 222 99 03.

09.11.2011

Bekendmaking bekomen onteigeningsmachtiging

BEKENDMAKING VAN HET BEKOMEN VAN DE ONTEIGENINGSMACHTIGING
AANGAANDE ONTEIGENINGSPLAN MLSO/PTR 2.3.4.3-01

De Maatschappij Linkerscheldeoever maakt aan de omwonenden en aan het publiek bekend dat zij de onteigeningsmachtiging heeft bekomen aangaande het onteigeningsplan MLSO/PTR 2.3.4.3-01 - Logistiek Park Waasland, zone West.
- Ligging: Schoorhavenweg te 9120 Verrebroek (Beveren) en kadastraal gekend onder Verrebroek, 5de afdeling, Sectie B, nrs. 510D, 511E, 512B, 513B, 514B, 515, 516B, 516C, 518A, 519A, 520A, 521C, 522B, 523 t.e.m. 527, 528C, 529C, 530, 531, 532C, 533C, 533E, 534D, 534E, 535D, 535E, 536D, 536E, 537D, 537E, 538, 539C, 540C, 541, 542, 543A, 543B, 544, 545C, 546D, 547D, 548, 549, 550, 551, 552, 553D, 554B, 555, 556, 557A, 557B, 558, 559B, 560A, 561, 562, 563A, 564A, 566A, 567A, 567B, 568 t.e.m. 588, 590A, 593A, 595, 596 t.e.m. 610, 611A, 612A, 613, 614A, 615A, 616B, 617B, 620A, 623.

Het onteigeningsmachtigingsbesluit, het onteigeningsplan, en alle andere relevante stukken liggen ter inzage op het kantoor van de Maatschappij Linkerscheldeoever (Sint-Paulusplein 27 te 9120 Kallo), iedere werkdag van 21/11/2011 t.e.m. 9/12/2011, van 9-12u en van 14-16u.

Namens de Maatschappij Linkerscheldeoever
Peter Deckers – Voorzitter Raad van Bestuur

06.10.2011

De jonge Waaslandhaven - cultuur

Het klassieke orkest ‘De Filharmonie’, dat Antwerpen als thuishaven heeft, is momenteel volop bezig met de repetities voor hun concert ‘Rachmaninov met adrenaline’.

De Maatschappij Linkerscheldeoever biedt op woensdag 19 oktober�120 studenten van de verschillende Wase muziekacademies de unieke gelegenheid om hiervan een repetitie bij te wonen,�dit in samenwerking met de Gemeentelijke�academie Beveren.�Met een kleine knipoog en een grote portie muzikale adrenaline wordt die thuishaven verbonden met de Waaslandhaven, twee oevers van één stroom. Dit event biedt een unieke kans aan jong talent om een groot filharmonisch ensemble te zien/horen zwoegen tot die kleine groep mensen een perfecte harmonie schept uit duizenden losse muzikale noten. Ongemeen boeiend, en het werkt – zoals de Waaslandhaven zelf. Want de Waaslandhaven wérkt! (en doet een ietsje méér).

30.08.2011

Golfclub Beveren stelt vrijdag 30 september zijn deuren open

Golfclub Beveren stelt op vrijdag 30 september 2011 zijn deuren open voor het bedrijfsleven uit de regio met gratis golfinitiatie!

Het programma van deze dag ziet er als volgt uit:

14.00u: ontvangst

14.30u: voorstelling Golfclub Beveren

15.00u: golfinitiatie onder begeleiding van onze golfpro's met putting wedstrijd, golfers mogen gratis 6 holes spelen

18.30u: receptie met prijsuitrijking (putting wedstrijd met 6 holes)

Inschrijven dient te gebeuren voor 27 september.

meer informatie

05.07.2011

Waaslandhaven stelt bijkomende haventerreinen ter beschikking

Uit de onlangs gepubliceerde jaarcijfers door de Maatschappij Linkerscheldeoever blijkt dat 2010 stevige cijfers heeft neergezet zowel wat betreft de toegenomen haventrafiek als de tewerkstelling. Dit vertaalt zich in een hernieuwde belangstelling voor terreinen binnen het havengebied. Om daarop in te spelen organiseert de Maatschappij Linkerscheldeoever een publieke bevraging voor 2 haventerreinen van resp. ca. 84.000 en 52.000 vierkante meter. Beide terreinen komen in aanmerking zowel voor industriële als logistieke activiteiten waarvan de havengebondenheid primeert.
Sedert de uitdieping van de Schelde is de Waaslandhaven nu ook bereikbaar voor de allergrootste containerschepen, waardoor kan ingespeeld worden op de verdere belangrijke toename van de gecontaineriseerde wereldhandel die op 10 jaar tijd zal verdubbelen (van 542 mln TEU in 2010 naar 1.100 mln TEU in 2020 volgens consultant Drewry Shipping).

Geïnteresseerde kandidaten kunnen zich tot uiterlijk 5 augustus 2011 inschrijven voor deze terreinen waarvan verdere gegevens te vinden zijn op onze website onder “De Waaslandhaven”

04.07.2011

117 ton afval gesorteerd


Grote opkuisactie in Doel ten einde

Van 27 april tot en met 6 mei 2011 vond in Doel-centrum een grootscheepse afvalopruimactie plaats. Deze actie werd op touw gezet door de gemeente Beveren, Interwaas en de Maatschappij Linkerscheldeoever. Het afval in en rond huizen, schuren, garages en op het openbaar domein werd opgeruimd door vier sociale-economiebedrijven: Jomi, Den Azalee, Groep Intro en Wase Werkplaats. De actie werd op het terrein nauwlettend opgevolgd en gecoördineerd door de dienst Milieubescherming van de gemeente Beveren, Interwaas, de sociale werkplaats Mo-Clean en de Maatschappij Linkerscheldeoever.


Over een periode van 8 werkdagen werd 117.489 kilogram afval verzameld of per dag gemiddeld meer dan 14,5 ton. Het afval werd ter plaatse gesorteerd alvorens opgehaald en afgevoerd te worden naar erkende verwerkingscentra.
Onderstaande hoeveelheden afval werden verzameld en afgevoerd:

  • 23 containers (40 m3) grofvuil: 91.420 kg
  • KGA: 7.179 kg
  • 1 container autobanden: 4.700 kg
  • 2 containers witgoed: 3.250 kg
  • 3 containers oud ijzer: 8.700 kg
  • 1 vrachtwagen bruingoed: 2.240 kg

Om nieuwe sluikstorten in leegstaande panden te voorkomen, werden de gebouwen onmiddellijk na het leegmaken - voor de zoveelste keer- afgesloten. Maar al spoedig bleek dat heel wat panden meteen opnieuw werden opengebroken. Ondanks deze vaststelling blijft de Maatschappij Linkerscheldeoever zich verder inzetten om haar eigendommen veilig af te sluiten en Doel zoveel als mogelijk proper te houden.

27.04.2011

Grote afvalopruimactie in Doel

Samenwerking gemeente, Maatschappij en sociale economiebedrijven
De Maatschappij Linkerscheldeoever (hieronder MLSO) en de gemeente Beveren stelden in de loop van 2010 vast dat het sluikstorten in het centrum van Doel almaar toenam. Het centrum van Doel wordt meer en meer gebruikt als stortplaats en passanten vinden het vaak niet nodig om hun afval na hun “bezoek” mee te nemen. De overheidsinstanties vinden het spijtig om op grote schaal een dergelijk onverantwoord gedrag vast te stellen.
Aangezien de MLSO en de gemeente[1] samen het overgrote deel van het private en publieke domein bezitten, nemen ze het initiatief om een grootscheepse afvalopruimactie te organiseren. De actie zal plaatsvinden van woensdag 27 april tot en met 10 mei 2011.
De actie omvat het opruimen van afval dat zich in en rond de huizen, schuren, garages en op het openbaar domein bevindt. De MLSO bereidde deze actie grondig voor door onder andere op een stratenplan van Doel de plaatsen waar de sluikstorten zich bevinden aan te duiden, met eventuele vermelding van de aard van de afvalstoffen en de haarden van ongedierte. Verder zullen ook de grootste sluikstorten in de polder te Doel worden aangepakt (Saftingen, Polderdijk).
Vier bedrijven uit de sociale economie voeren ter plaatse de opruimwerken uit. Onder impuls van de Helpdesk Sociaal Aanbesteden van Interwaas werd een project uitgerold, waarbij deze bedrijven uit de sociale economie evenwaardig aan het project deelnemen. Het afval wordt ter plaatse door hun begeleide werknemers verzameld en gesorteerd.
Om nieuwe sluikstorten in de opgeruimde gebouwen te voorkomen, worden ze -voor de zoveelste keer- na het leeghalen dichtgemaakt.
Hopelijk blijft na deze afvalopruimactie Doel voor lange tijd proper.


[1] Het Beverse College van Burgemeester en Schepenen keurde in zitting van 18 januari 2011 deze gezamenlijke afvalopruimactie goed.

22.02.2011

Antwerpse haven maakt duurzaamheidsverslag op

Voor de Antwerpse haven is duurzaam ondernemen de uitdaging van de 21ste eeuw. De Scheldehaven wil zich in de Hamburg – Le Havre range profileren als de koploper inzake duurzaamheid. Om aan te tonen dat deze ambitie geen loze belofte is, wordt dit jaar voor het eerst werk gemaakt van een duurzaamheidsverslag over de Antwerpse haven. Uniek aan dit initiatief is dat het vertrekt vanuit het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, de Maatschappij Linkeroever, koepelvereniging Alfaport en VOKA, Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Eind dit jaar moet het duurzaamheidsverslag klaar zijn.

Het duurzaamheidsrapport kadert in het 'Totaalplan voor een meer concurrentiële haven', dat vorig jaar werd opgestart naar aanleiding van de crisis. In de uitvoering van dit Totaalplan werd beslist dat er werk zou gemaakt worden van een gezamenlijke visie over duurzaamheid.� Het Havenbedrijf, de Maatschappij, Alfaport en VOKA sloegen daarop de handen in elkaar. Het verslag zal handelen over het volledige Antwerpse zeehavengebied. De lezer zal erin terugvinden hoe de havenbedrijven people, planet & profit verzoenen met hun dagelijks ondernemen.�

"Het duurzaamheidsverslag zal nuttig zijn voor individuele bedrijven als kader, context en voorbeeld", luidt het bij de initiatiefnemers. "In een latere fase kan ook een handleiding over duurzaamheid worden opgemaakt. Daarmee willen we best practices en inspirerende voorbeelden brengen, specifiek voor het havengebied en per soort actviteit zodat iedereen aan de slag kan om van de haven een duurzame haven te maken", klinkt het nog.

Het duurzaamheidsverslag zal zoveel als mogelijk worden opgesteld conform de internationale Global Reporting Initiative standaard. Deze methodologie is algemeen erkend en is bovendien de meest omvattende, meest gestandaardiseerde en meest gebruikte methode voor ondernemingen die een duurzaamheidsrapport willen publiceren.�

Op 22 februari werd de eerste stakeholdersdialoog georganiseerd in het Havenhuis.


11.02.2011

Beveiligingswerken worden door vandalen vernield

De kosten die de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) jaarlijks draagt voor het onderhoud en de beveiliging van de leegstaande woningen in Doel lopen almaar hoger op. Uiteindelijk betaalt de samenleving daarvoor de factuur, want de MLSO heeft enkel overheidsinstanties als aandeelhouder. Al jaren beveiligt de MLSO haar onbewoonde eigendommen zo goed als mogelijk, maar vandalen, dieven en krakers houden niet op ramen en deuren open te breken.
In de zomer van 2010 stelde een gerechtsdeurwaarder vast dat de Maatschappij Linkerscheldeoever alle huizen te Doel in haar eigendom had laten afsluiten en beveiligen. Spijtig genoeg duurt deze veilige situatie nooit lang. De MLSO blijft hiertegen verder optreden. De vernielingswerken werden door de politie en een gerechtsdeurwaarder al veelvuldig vastgelegd.� De MLSO dringt aan op het verder opsporen van de daders, van wie een aantal al gerechtelijk is veroordeeld. Daarnaast houdt de MLSO zich aan haar engagement ten aanzien van omwonenden en passanten om de gebouwen steeds opnieuw af te sluiten.
Ook gedurende het weekend van 5 en 6 februari werden aan een aantal huizen in Doel beveiligingswerken uitgevoerd. Op maandag 7 februari 2011 werd vastgesteld -onder meer in de Vissersstraat- dat vandalen of dieven de uitgevoerde werken al hadden afgebroken (foto’s in bijlage).
Op 9 februari 2011 werd door een gespecialiseerde firma gestart met de extra beveiliging door middel van stalen platen van alle ramen en deuren van het pastorijgebouw en het vroegere gemeentehuis. De Maatschappij Linkerscheldeoever hoopt met deze aanpak de vroegere publieke gebouwen te vrijwaren voor vernielingen en andere vormen van vandalisme.

Waaslandhaven, 12 februari 2011.


EEN VAN DE VOORHEEN SOCIALE WONINGEN IN DE VISSERSSTRAAT, WAARAAN OP 5 FEBRUARI 2011 BEVEILIGINGSWERKEN UITGEVOERD WERDEN


ZELFDE WONING, TWEE DAGEN LATER …


26.01.2011

Beroep tegen beslissing beslagrechter

Op 14 januari 2011 nam de beslagrechter te Dendermonde de beslissing bepaalde dwangsommen verbeurd te verklaren ten aanzien van de Maatschappij Linkerscheldeoever. De Maatschappij Linkerscheldeoever besliste op woensdag 26 januari 2011 in beroep te gaan tegen deze beslissing.

Sinds 30 april 2009 werden alle sloopwerken door de Maatschappij Linkerscheldeoever stilgelegd. Door dit plotse verbod werden er bepaalde onveilige situaties gecreëerd: sommige woningen verkeerden in half-afgebroken staat, dit met risico’s op instorting, verzakking, bedelving,….

Eén van dergelijke halfafgebroken woningen was de woning te Camermanstraat 31, 9130 Doel.

Sinds het sloopverbod van 30 april 2009 werd er intensief onderzocht welke andere maatregelen er konden worden genomen, doch geen enkele maatregel buiten het verwijderen van de overblijvende constructies kon de veiligheid garanderen.

Op 11 augustus 2009 ontving de Maatschappij Linkerscheldeoever het bevel van de burgemeester van Beveren om de restanten van de woning Camermanstraat 31 te 9130 Doel te slopen. Omdat het gevaar voor de openbare veiligheid zo pertinent was, kreeg de Maatschappij Linkerscheldeoever slechts 14 kalenderdagen om tot deze actie over te gaan.
Op 20 augustus 2009 werd bijgevolg het pand Camermanstraat 31 afgebroken, dit om de veiligheid te garanderen.

Nadien werd de Maatschappij LSO betekend met een bevel tot betalen omdat twee sloopverboden zouden genegeerd zijn geweest (uitspraken 30 april 2009 en 3 juni 2009). De Maatschappij Linkerscheldeoever tekende verzet aan tegen dit bevel tot betalen.
Op 14 januari 2011 deed de beslagrechter uitspraak in deze zaak:
Gelet op de motieven die door de beslagrechter worden aangehaald zal de Maatschappij Linkerscheldeoever beroep instellen tegen deze beschikking van de beslagrechter van Dendermonde van 14 januari 2011.


13.01.2011

erfgoedstudie Linkerscheldeoever

Brede erfgoedstudie van Linkerscheldeoever op komst

Op woensdag 5 januari 2011 is een offertevraag uitgeschreven voor de studie van het rurale erfgoed in de polders van het Linkerscheldeoevergebied. De studie omvat naast een historisch onderzoek ook een beschrijvend archeologisch, landschappelijk en bouwkundig onderzoek. Ze moet voorstellen en aanbevelingen formuleren voor de omgang met het onroerende erfgoed bij de verdere ontwikkeling van de Waaslandhaven.

Deze erfgoedstudie wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij Linkerscheldeoever. Inschrijven op de algemene offerteaanvraag kan nog tot 4 maart 2011.

13.12.2010

Van Loon Group ook op Linkeroever

De Maatschappij Linkerscheldeoever heeft een concessie verleend aan transportgroep Van Loon voor een terrein van 4 ha aan de Molenweg in Kallo.

Van Loon Group zal daar binnenkort starten met de bouw van een nieuwe “1-stop-shopservice” voor het neutraliseren en reinigen van een aantal specifieke producten waarvoor moderne technieken en speciale zorg een noodzaak zijn. Het gaat o. a. om mercaptanen, acrylaten, chlorides, broomverbindingen, (half)gassen en aanverwante producten.

Verder zal Van Loon Group er een herstelling- en transportconcept uitbaten naar analogie met haar vestiging op Rechteroever. Ook voor deze werkzaamheden zal er vooral gefocust worden op operators en industriëlen die tankactiviteiten uitbaten verband houdend met het hierboven vermelde productengamma, alsook de tankleasing bedrijven.

De keuze voor het oprichten van een site in de Waaslandhaven heeft diverse redenen. Zo zullen er op Linkeroever een aantal extra diensten aangeboden worden waarvoor op Rechteroever geen of onvoldoende plaats is. Verder is de groep ervan overtuigd dat er nog een grote uitbreiding aan havenactiviteiten op de Linkeroever zal plaatsvinden. De geplande investeringen op Linkeroever dienen de daaruit volgende grotere vraag aan logisitieke behoeften op te vangen.

Bovendien is het terrein in de Molenweg te Kallo een uitgelezen locatie. Het ligt zowel vlak bij de terminals van het Deurganckdok als bij de petrochemische bedrijven waarmee nu al wordt samengewerkt of die al klant zijn.

Group Van Loon die al sinds 1954 als vervoerder gekend is, heeft diverse afdelingen. De vestiging in Kallo zal als “Antwerp Tank & Special Logistics”, of kortweg ATSL, een aparte business unit worden van de groep.

De nieuwe bedrijfseenheid moet operationeel zijn tegen de zomer van 2011.

29.11.2010

Waasland vraagt Vlaamse Regering ruimte voor regionaal bedrijventerrein met logistieke invulling in Stekene en Sint-Gillis-Waas


RUIMTE VOOR BIJZONDER ECONOMISCH KNOOPPUNT


Eind dit jaar zal de gedeeltelijke herziening van het Structuurplan Vlaanderen afgerond worden. Zes partners, de Provincie Oost-Vlaanderen, de POM Oost-Vlaanderen, de Maatschappij Linkerschelde-oever, de gemeente Sint-Gillis-Waas, de gemeente Stekene en Interwaas, schreven een brief aan de Vlaamse minister-president Kris Peeters en Phillippe Muyters, minister van ruimtelijke ordening, met de vraag om de selectie van Stekene – Sint-Gillis-Waas als bijzonder economisch knooppunt te bevestigen. De partners vinden het ook belangrijk dat de afweging en ordening op provinciaal niveau gebeurt, omdat hierdoor de timing korter zal zijn en de impact van de partners groter is.
Freddy Willockx, voorzitter Interwaas: ‘De zes partners willen op het knooppunt graag een regionaal bedrijventerrein met hoofdzakelijk ‘value added logistics’. We willen de realisatie van deze zone in openbare handen houden, omdat dit meer garanties biedt voor tewerkstelling en ruimtelijke kwaliteit.’
Naast een stuurgroep met de zes partners, zal er ook een overlegplatform in het leven geroepen worden met onder meer de Haven van Antwerpen en de Haven van Gent, de Vlaamse overheid (Agentschap Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ondernemen, …), Voka, Unizo, sociale partners, RESOC Waas en Dender, landbouworganisaties, Infrabel, … dat mee het maatschappelijk draagvlak zal creëren en een forum voor overleg zal vormen.

IDEAAL VOOR REGIONAAL BEDRIJVENTERREIN MET LOGISTIEKE INVULLING


Verschillende studies zoals 'Oost-Vlaanderen: logistieke topregio' van de POM Oost-Vlaanderen, wijzen op het belang van ruimte voor bedrijven in het achterland van de havens. Op deze plekken of hotspots kunnen logistieke activiteiten geclusterd worden omdat dit de totale kosten voor logistiek aanzienlijk verkleint. Voor het ogenblik is er onvoldoende ruimte voorzien voor deze activiteiten, waardoor de potentie van de provincie als logistieke topregio onvoldoende benut wordt.
Gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen en voorzitter van de POM, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen, Marc De Buck: ‘De keuze voor een regionaal bedrijventerrein met logistieke invulling is ingegeven door de ideale ligging tussen de Waaslandhaven en de Gentse haven, langs de E34 in een zogenaamde logistieke hotspot. Bij de toekenning van de terreinen kunnen we ook focussen op meer dan louter transportactiviteiten, de zogenaamde ‘value added logistics'. Dit zijn bedrijven die niet louter functioneren als magazijn, maar ook zorgen voor een duidelijke toegevoegde waarde, bijvoorbeeld door de materialen te behandelen of assembleren en te herverpakken. Op deze manier is er meer tewerkstelling, ook voor laaggeschoolden.’

BEHOUD VAN OPEN RUIMTE TEN NOORDEN VAN E34, ZOEKZONE TEN ZUIDEN


De gemeenten Stekene en Sint-Gillis-Waas benadrukken dat ze de natuurlijke en agrarische structuur op hun grondgebied zo goed mogelijk willen behouden en vrijwaren voor inname door harde sectoren.
Ten noorden van de E34 wordt het open landbouwgebied en de bosstructuur behouden. Het gebied ten zuiden van de E34 is meer versnipperd door verscheidenheid aan bebouwing en infrastructuur. Daarom zal de zoekzone voor ruimte voor bedrijven zich hoofdzakelijk ten zuiden van de E 34 bevinden.


25.11.2010

Havenbedrijf en Maatschappij zoeken partner voor grootste windproject van België

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij Linkerscheldeoever gaan op zoek naar een partner die samen met hen een windturbinepark zal realiseren op de Linkerscheldeoever van de Antwerpse haven. Deze cluster is het grootste project op land in België. Een onderzoek dat de voorbije maanden werd uitgevoerd, heeft aangetoond dat er ruimte is voor maximaal 55 windmolens in de Waaslandhaven. Het uiteindelijke aantal zal afhangen van de manier waarop de turbines kunnen verzoend worden met de havenactiviteiten en met het luchtverkeer.

De eerste windmolen zou in 2012 een feit moeten zijn. Over de mogelijke locaties van de windturbines kunnen nog geen uitspraken worden gedaan. Die moeten in samenspraak met de toekomstige partner en met de havengebruikers bepaald worden.

Sinds begin 2008 werken het Havenbedrijf en de Maatschappij nauw samen om windontwikkeling op Linkeroever alle kansen te geven. In juli van dit jaar werd het windplan afgerond. Met dat plan werden alle invloedsparameters voor de plaatsing van turbines, zoals bijvoorbeeld avifauna, slagschaduw en hoogspanningslijnen, in kaart gebracht. Met dit windplan als basis schakelde de samenwerking recent een versnelling hoger met de start van een zoektocht naar een partner die, samen met Havenbedrijf en de Maatschappij, windturbines zal installeren in de Waaslandhaven. De Europese aanbestedingsprocedure werd begin deze week gepubliceerd. Verwacht wordt dat tegen de zomer van 2011 duidelijk zal zijn met welke partner beide partijen in zee zullen gaan.

Ondanks de vele beperkingen kan hier toch een imposant project worden gerealiseerd. Een cluster van 50 turbines wil zeggen: een jaarproductie van circa 400 gigawattuur. Bij realisatie van dit project betekent dat een bijna verdubbeling van de Vlaamse windproductie. Goed voor 100.000 tot 120.000 gezinnen.

Het inplanten van windturbines maakt deel uit van het actieplan van het Havenbedrijf en de Maatschappij voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Het actieplan is een belangrijk element in de realisatie van het duurzame beleid dat het Havenbedrijf en de Maatschappij voor het hele havengebied nastreven. Beide partijen wensen op de Linkerscheldeoever een maximale benutting van de potenties te realiseren. Die mogelijkheden werden recentelijk nog bevestigd door onder meer de Vlaamse minister voor Energie Freya Van den Bossche die het zeehavengebied uitriep als dé uitgelezen locatie voor de plaatsing van windturbines.

U kan de Nederlandstalige en Engelstalige versie van de selectieprocedure terugvinden via www.havenvanantwerpen.be/windmolenpark. Bedrijven die bijkomende informatie wensen die essentieel is voor het indienen van de kandidatuur, kunnen hun vraag overmaken aan de heer Didier Van Osselaer (didier.vanosselaer@haven.antwerpen.be). Het Havenbedrijf zal die antwoorden die relevant zijn voor deze aanbesteding op regelmatige tijdstippen via Q&A publiceren op zijn website.

19.11.2010

'HALO' in uw bus


‘HALO’ - wat staat voor Haven linker-Scheldeoever - wordt om de vier maanden gratis in nagenoeg heel het Waasland verdeeld. De nieuwsbrief geeft een overzicht van de activiteiten van de Maatschappij Linkerscheldeoever en van het reilen en zeilen in de Waaslandhaven.

In de week van 22 november 2010 wordt de vierde nieuwsbrief van de Maatschappij Linkerschel-deoever met de post aan huis bezorgd. In het vierde nummer van HALO staat de werkgelegenheid in de Waaslandhaven voorop.
Cijfers tonen aan dat de werkgelegenheid in 2009, ondanks de economische crisis in dat jaar, behoorlijk heeft standgehouden. In 2009 waren op de linkeroever 13 740 mensen aan het werk. Daarin zijn de duizenden werknemers die door onderaannemers worden tewerkgesteld of in nevenbedrijven aan de slag zijn, niet vervat.
HALO publiceert ook een uitvoerig gesprek met de voorzitter en de directeur van de Maatschappij Linkerscheldeoever waarin beiden meer informatie geven over enkele lopende dossiers, zoals de aanleg van het logistiek park en de initiatieven van de Maatschappij voor een gezonde en groene haven. Knelpunten zoals de nood aan een parkeerterrein voor vrachtwagens, de herbestemming van braakliggende gronden en de situatie in Doel worden niet ontweken.
Verder zijn er de weerkerende rubrieken zoals ‘Job in de kijker’ waarin Paul Smet, preventieadviseur bij CEPA, zijn job toelicht en ‘Natuur in de haven’ waarin Johan Baetens, medewerker van Natuurpunt, aantoont dat de Waaslandhaven niet alleen ‘economie’ maar ook ‘natuur’ is. ITC Rubis Terminal is het bedrijf dat dit keer uitvoerig aan bod komt. Aanleiding is dat dit bedrijf voor op- en overslag van vloeibare chemicaliën, gas- en petroleumproducten, onlangs zijn activiteiten aan het Doeldok heeft aangevat. Het vierde nummer van HALO bevat ook bijdragen over het Gemeentelijk Technisch Instituut Beveren dat al voor het vierde jaar op rij haventechnici aflevert; over de Wase Werkplaats die in het havengebied meer en meer aanwezig is, en over het wetenschappelijk onderzoek rond de kogge dat – in primeur - online is te volgen.
HALO brengt ook nog informatie over de restauratie van de kaart van de heerlijkheid Kieldrecht, de inrichting van een belevingscentrum in het fort Liefkenshoek en foto’s over de eerste Van Moer Triatlon. HALO verzamelde ook nog enkele belangrijke sprokkels uit het bedrijfsleven op de linker-Scheldeoever. En dan is er uiteraard de traditionele prijsvraag waarbij dit keer de wijnliefhebbers onder de lezers tot deelname worden aangemoedigd.


27.10.2010

Jaarverslag 2009

Het jaarverslag� van de Maatschappij Linkerscheldeoever over het jaar 2009 staat online en dit onder de rubriek publicaties.

Het kan na afspraak ook geraadpleegd worden in�onze kantoren, of op uitdrukkelijk verzoek�verzonden worden�naar iedere belangstellende, dit zolang de voorraad strekt.

19.10.2010

Werkgelegenheid stabiel ondanks crisis

In 2009 waren er in de Waaslandhaven 13 740 voltijdse werknemers aan de slag. Dat blijkt uit de werkgelegenheidscijfers die jaarlijks door de MLSO bij de bedrijven op de linker-Scheldeoever worden opgevraagd. Deze cijfers slaan op de directe tewerkstelling van arbeiders, havenarbeiders, bedienden en interims. Ze zijn exclusief de 2 791 werknemers die door contractors worden tewerkgesteld.


Met een daling van ‘slechts’ 5 % toont de werkgelegenheid in de Waaslandhaven zich verrassend resistent tegenover de economische crisis van vorig jaar. 2009 is zelfs het tweede beste jaar op het gebied van werkgelegenheid. In 2008 bereikte de werkgelegenheid in de Waaslandhaven een - voorlopig - record met 14 423 werknemers. De werkgelegenheid op het grondgebied Zwijndrecht kende geen terugval, dit in tegenstelling met de werkgelegenheid op het grondgebied Beveren, waar de activiteiten meer afhankelijk zijn van de haventrafiek.
Deze gunstige werkgelegenheidscijfers zijn een belangrijke waardemeter voor het geloof van de bedrijven in de toekomst van de Waaslandhaven, zowel voor industriële als voor logistieke activiteiten. Tegelijk vormen zij een belangrijk maatschappelijk draagvlak voor de hele Wase regio.


Voor de tewerkstellingscijfers per bedrijf verwijzen we naar het jaarverslag 2009.


19.10.2010

Sterke daling van trafiek in 2009

De economische crisis van 2009 heeft zich in de Waaslandhaven feller laten voelen dan in de Antwerpse haven in haar geheel. Dat blijkt althans uit de trafiekcijfers van de Waaslandhaven die vorig jaar met maar liefst 30 % daalden. Voor de hele haven van Antwerpen liepen de trafiekcijfers in 2009 met 16,7 % terug.


Diverse dokken verloren in 2009 meer dan een derde van hun trafieken. Dat was onder meer het geval met het Deurganckdok (-35 %) en het Vrasenedok (-34 %). Het Deurganckdok blijft met 12,9 miljoen ton wel goed voor de helft van de goederentrafiek in de Waaslandhaven.
De aanvoer van goederen kende met 37 % een sterkere daling dan de afvoer van goederen (22 %). Vooral het stukgoed (inclusief containers) leed onder de crisis en klokte 34 % lager af.


Voor de Waaslandhaven blijven de Europese trafieken en naar het Nabije, Midden en Verre Oosten zeer belangrijk. De aanvoer vanuit het Oosten daalde echter sterk, maar de afvoer naar landen als China steeg dan weer.


De economische terugval in 2009 herstelde zich in de loop van 2010, waardoor de Waaslandhaven haar structurele groei verder zet. Zoals de Vlaamse overheid in het Strategisch Plan Haven van Antwerpen vraagt, dient de linker-Scheldeoever economisch versterkt te worden door de opvang van de sterk groeiende containertrafiek en de uitbouw van logistieke en productieve activiteiten. Er wordt dan ook volop in de toekomst geïnvesteerd met het Logistiek Park Waasland in volle ontwikkeling, de geplande bouw van een tweede zeesluis in het verlengde van het Deurganckdok, de aanleg van de� Liefkenshoekspoorverbinding en de voorbereiding van de Ontwikkelingszone Saeftinghe.

24.06.2010

Besparing 89.000 kilogram CO2 uitstoot

Wist u dat er in het pendelbusproject ‘Linkeroeverpendel’ in de Waaslandhaven reeds 3.500 bussen reden, waardoor wij reeds 89.000 kilogram CO2-uitstoot hebben bespaard?

ALGEMEEN
Na een zevental maanden pendelbussen in te zetten in de Waaslandhaven, kunnen we even terugblikken naar dit positief groeiend project.�Er worden door dit project stevige fundamenten uitgebouwd om op termijn een begrip in de haven te worden.
Het pendelbusproject ‘Linkeroeverpendel’ nam een start op 26 oktober 2009, toen reden de eerste bussen in dit collectieve subsidieproject. De Maatschappij Linkerscheldeoever diende begin 2009 een pendelfondsdossier in, en dit in het kader van het Vlaamse Pendelplan van voormalig minister Kathleen Van Brempt.�De Maatschappij verkreeg zo de goedkeuring en de steun om gedurende vier jaar collectieve bussen in te leggen van en naar de bedrijven in de Waaslandhaven.
�Dit project wordt gecoördineerd door de daarin ervaren gentse vzw Max Mobiel, en wordt ondersteund door enkele partners. Deze partners zijn, naast de Vlaamse Overheid:�VOKA Waasland, vzw Vooruitzenden, RESOC-SERR Waaslandhaven,�de provincie Oost-Vlaanderen, de gemeente en Werkwinkel van Beveren, de gemeente Zwijndrecht en de drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB.
ROUTES
Momenteel bieden wij vijf routes aan naar de Waaslandhaven. Op die routes kunnen de bussen zeven dagen op zeven ingezet worden, en dit tijdens zowel de ploeg- en daguren.
— Vanuit Merksem naar de bedrijven in de Waaslandhaven����������������������
— Vanuit Beveren naar de bedrijven in de Waaslandhaven�������������
— Vanuit Kruibeke/Zwijndrecht/Antwerpen naar de�Kerncentrale in Doel
— Vanuit Haasdonk/Beveren/Kallo naar de Kerncentrale in Doel
— Vanuit Sint-Niklaas/Nieuwkerken/Vrasene/Verrebroek/Kieldrecht naar de Kerncentrale in Doel
Bussen zullen enkel ingezet worden indien een juridische entiteit, bv. bedrijf, uitzendkantoor, school, werkwinkel, …, een reservatie heeft gemaakt voor de pendelaar via het reservatiesysteem op de website van de Maatschappij Linkerscheldeoever. (www.mlso.be)
De pendelaars dienen geen bewijs of geld op de bus aan te bieden, de facturatie gebeurt via entiteit die ook de reservatie heeft uitgevoerd.
De pendelaars worden steeds afgezet en opgehaald aan de ingang van het bedrijf.
GEBRUIKERS
Het aantal gebruikers van de pendelbussen stijgt gestaag. Evenredig met het aantal in te zetten bussen stijgt ook het aantal gebruikers, wat bovendien maakt dat de financiële doelstellingen worden gehaald.

ROUTE
beveren
merksem
haasdonk
sint-niklaas
kruibeke
totaal
dagen
gebruikers/dag
MAAND
oktober
0
94
0
0
0
94
5
19
november
1
386
0
0
0
386
21
18
december
41
757
0
0
0
798
22
36
januari
32
613
341
204
185
1375
20
69
februari
28
634
340
248
194
1444
20
72
maart
17
943
347
270
219
1796
23
78
april
27
1013
292
228
230
1790
21
81
mei
44
1013
305
187
237
1786
19
94

Sinds oktober werden er 3.500 bussen ingezet, die samen 90.799 duurzame kilometers hebben afgelegd. Doordat elke maand meer en meer bedrijven en vooral pendelaars overtuigd geraken van het ecologische en financiële voordeel van de pendelbussen, werden al heel wat kilometers solovervoer met de wagen uitgespaard. Door de komst van de pendelbussen kunnen nu ook werkkrachten worden ingezet zonder persoonlijk vervoer, wat vooral voor de uitzendsector een grote meerwaarde blijkt te zijn.
TOEKOMST
Gelet op de verschillende vragen vanuit de bedrijven en gelet op de blijvende aandacht voor het project, kunnen we besluiten dat er zeker groeipotentieel bestaat voor dergelijk busproject. Wij zullen daarom onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om vanuit Sint-Niklaas, Stabroek, Brasschaat en Deurne te vertrekken.
Wij trachten zoveel mogelijk bedrijven en instanties te informeren en sensibiliseren voor het pendelbusproject ‘Linkeroeverpendel’.
INFORMATIE
Josephine Elaut, projectmedewerker vzw Max Mobiel
0485/123.618 of josephine.elaut@gent.be
Alle informatie omtrent het pendelbusproject ‘Linkeroeverpendel’ vindt u terug op www.mlso.be

11.02.2010

Fotovoltaïsche installaties

Enquête bij concessionarissen over het plaatsen van fotovoltaïsche installaties

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij Linkerscheldoever houden een sensitiviteitsenquête onder de havengebruikers. Hierbij wordt gevraagd naar de toekomstperspectieven van de havengebruikers omtrent het plaatsen van fotovoltaïsche installaties op eigen daken, naar de visie betreffende de verhoging van de distributietarieven en naar eventuele potenties omtrent een mogelijke clustering over de grenzen van de verschillende vestigingen in het havengebied heen.

Met de rondzendbrief van 26 juni 2008 deelde het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen de concessiehouders mee, voorlopig geen bouwtoelatingen te zullen verschaffen voor fotovoltaïsche installaties op concessies in het havengebied. De toen aangehaalde reden, die thans nog gedeeltelijk actueel is, betrof de bijzondere combinatie van omstandigheden op de Rechterscheldeoever: doordat het distributienet van het havengebied aan de rechterzijde van de Schelde relatief klein is ten opzichte van het mogelijke plaatsingsoppervlak van zonnecellen (530 ha dakoppervlakte totaal voor de haven), zouden de distributienettarieven voor gebruikers bijzonder sterk kunnen toenemen. Distributienetbeheerder Havenbedrijf Elektriciteitsvoorziening is immers verplicht alle niet-verhandelde groenestroomcertificaten voor deze oppervlakte op te kopen. Op de Linkerscheldeoever dient een andere distributienetbeheerder, met een ruimer distributienet, deze opkoopplicht na te komen.

Het decreet van 8 mei 2009 voorziet echter wijzigingen aan het oorspronkelijke decreet inzake de kostenverrekening. Het voert een beperkt solidariseringsmechanisme in. Het decreet houdt geen rekening met de mogelijke effecten ten gevolge van de bestaande verschillen in schaalniveau en gebiedspotenties en heeft ook onmiddellijke gevolgen voor de havengebruikers op de Rechterscheldeoever. Naar aanleiding van deze maatregel heeft het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen vorig jaar besloten om het gebruik van fotovoltaïsche installaties in het havengebied gedeeltelijk toe te laten. Het betreft installaties waarvan het geïnstalleerd vermogen niet hoger gedimensioneerd is dan om de hoogste piekafname binnen de eigen concessie op kwartierbasis te dekken. Hieromtrent verzond het Havenbedrijf in de zomer van 2009 een rondzendbrief naar alle concessionarissen, waarin beperkt toelating tot installatie van fotovoltaïsche cellen werd verleend.

Door de potentieel sterke toename van de distributietarieven op de Rechterscheldeoever ziet het Havenbedrijf vanuit haar positie als zeehavenbeheerder de concurrentiepositie van de Antwerpse havengebruikers bedreigd worden. Hieromtrent pleegde het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij Linkerscheldeoever in samenspraak met de koepelorganisaties Alfaport en KVBG/ABAS intensief overleg met het oog op de aanpassing van de decretale bepalingen aan de specifieke noden van het havengebied. In dit kader wordt de sensitiviteitsenquête georganiseerd( zie link brief),

Gevolgen implementatie huidige wetgeving
De� concrete situatie tot december 2009 voor de aanvragen voor fotovoltaïsche installaties in het havengebied en de rechtstreekse gevolgen hieromtrent voor de distributienettarieven ziet er als volgt uit:
Voor de Rechterscheldeoever werden tot op heden al 6 aanvragen ingediend. Het Havenbedrijf keurde hierbij reeds een totaalvermogen van 2483,8 kW goed en in januari 2010 was reeds een vermogen van 700 kW in gebruik. Met het tot op heden aangevraagde volume wordt het solidariseringsplafond voor opkoopkosten van groenestroomcertificaten reeds licht overschreden. De overschrijding wordt geraamd op circa 1,5 % van het distributienettarief (prognose VREG). Volgens deze raming, zouden de distributietarieven op basis van de huidige stand van zaken met 5 tot 10% toenemen ten gevolge van de opkoopplicht.

Voor Linkerscheldeoever werd reeds voor een totaalvermogen van 19000kW aangevraagd, waarvan 4416kW op concessieterreinen van het Havenbedrijf. Ook hier was in het tweede semester van 2009 nog geen installatie productief. Het betreft op de Linkerscheldeoever een andere distributienetbeheerder dan het Havenbedrijf Elektriciteitsvoorziening, waardoor de impact op de distributienettarieven tot op heden nog onbekend is.


29.01.2010

"Linkeroeverpendel"

De Waaslandhaven is niet makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets of de bromfiets. Daarom nemen heel wat werknemers de auto. Uiteraard biedt de auto een maximale flexibiliteit maar het is een dure en milieuonvriendelijke oplossing. Om aan dit vervoersprobleem een oplossing te bieden, heeft de Maatschappij Linkerscheldeoever, in samenwerking met vzw Max Mobiel, een pendelbusproject op Linkeroever uitgewerkt. Max Mobiel heeft reeds langer ervaring met duurzaam woon-werkverkeer via een pendelbusproject in diverse Gentse havenzones en bedrijventerreinen. Met de steun van het Vlaamse Pendelfonds wordt nu een nieuw duurzaam vervoersproject gelanceerd voor het havengebied Linkeroever. Bijzonder aan dit systeem is dat het bewust heel betaalbaar is gehouden en dat het gebruik maximaal gegarandeerd is met rijtijden tussen 5.00u en 23.00u.

Werken op Linkeroever is voor heel wat mensen een droom maar vaak staat een individueel vervoersprobleem deze droom in de weg. Zonder auto vergt naar het werk gaan er een bijzondere inspanning en planning. Wie geluk heeft kan carpoolen met collega’s, tenminste indien de werkuren overeenstemmen. Het nieuw opgestarte project ’Linkeroeverpendel’ maakt de Waaslandhaven ook bereikbaar voor mensen zonder auto of zonder rijbewijs.

Vanuit maatschappelijk oogpunt is tegelijk het ecologisch aspect niet te versmaden: door collectief vervoer aan te bieden, worden heel wat privé kilometers en CO2-uitstoot bespaard. In het project te Gent werd zo in 2008 meer dan 1.000.000 duurzame kilometers afgelegd, goed voor een CO2 reductie van bijna 200 ton !

Het project op Linkeroever liep reeds een succesvolle proefperiode van 2 maanden en dit tot volle tevredenheid van alle gebruikers. Gemiddeld werden dagelijks 30 personen vervoerd en werd reeds in totaal 2.500 kilometer verreden. Om te voldoen aan een maximale basismobiliteit voor iedereen zijn voldoende opstapplaatsen voorzien.

Tot op heden zijn er 5 lijnen met de volgende opstapplaatsen:

- Lijn Merksem – Waaslandhaven, vertrek aan de kerk in Merksem (Bredabaan) met stopplaatsen op Tunnelplaats Rechteroever en Frederick Van Eedenplein.
- Lijn Beveren – Waaslandhaven, vertrek Zwijndrecht Kerk, en stopplaatsen aan Beveren station en Beveren Grote Markt (gratis parking aan politie).
- Lijn Kruibeke/Zwijndrecht/Antwerpen naar Kerncentrale Doel
- Lijn Haasdonk/Beveren/Kallo naar Kerncentrale Doel
- Lijn Sint-Niklaas/Nieuwkerken/Vrasene/Verrebroek/Kieldrecht naar Kerncentrale Doel


Meerijden met de pendelbus hoeft zeker geen dure zaak te zijn. Voor gemiddeld € 5 kan een werknemer heen en weer meerijden naar de Waaslandhaven. Registeren is helemaal eenvoudig dankzij de website. Iedere stap wordt haarfijn uitgelegd op www.mlso.be.

Met dit initiatief reikt de Maatschappij Linkerscheldeoever de werknemers een oplossing aan om veilig, milieubewust en goedkoop hun tewerkstellingsplaats te bereiken. In 2010 zal dit project ongetwijfeld verder groeien en zijn meerwaarde bewijzen!


Informatie
v.z.w. Max Mobiel
Contactpersoon: Josephine Elaut
Tel.:09/242.80.44
E-mail: Josephine.elaut@gent.be

21.09.2009

Liefkenshoekspoortunnel

Eind december 2006 besliste de Vlaamse regering tot de aanleg van een tweede spoorontsluiting onder de Schelde, de zogenaamde 'Liefkenshoekspoortunnel'. Het gaat om een nieuwe spoorverbinding van 16,2 km, die de spoorbundel Zuid op de linker-Scheldeoever rechtstreeks verbindt met de spoorbundel Antwerpen-Noord op de rechteroever.

De nieuwe spoortunnel vormt de noodzakelijke uitbreiding van de vervoerscapaciteit tussen de linker- en rechteroever van de haven van Antwerpen. Op dit ogenblik kunnen de goederen van het havengebied op de linkeroever, via het spoor, enkel door de Kennedy(spoor)tunnel af- en aangevoerd worden. Omdat deze spoorverbinding nu al verzadigd is, kan de extra trafiek in de toekomst niet langer via deze spoorlijn gebeuren.

Er is dus nood aan een tweede spoorverbinding onder de Schelde nabij Antwerpen. De nieuwe spoortunnel wordt 6 km lang. Met de bouw is gestart in november 2008. De werken moeten midden 2013 klaar zijn. De eerste tunnelboringswerken starten in januari 2010 en zullen ongeveer anderhalf jaar duren. Het boren gebeurt ononderbroken dag en nacht, op zaterdag en zondag en op de meeste feestdagen.

De enorme werken zijn een absolute noodzaak om het vervoer van voornamelijk containers via het spoor mogelijk te maken en de containers van onze oververzadigde wegen weg te houden. Dit is trouwens ��n van de belangrijkste voorwaarden om de mobiliteit in de regio en in de haven zelf te verzekeren.

21.09.2009

Oosterweelverbinding

online soon

21.09.2009

Havenpost voor brandweer

In een haven met een grote aanwezigheid van petrochemische industrie en een kerncentrale is veiligheid natuurlijk van het allergrootste belang. De gemeente Beveren beschikt nu al over een goed uitgeruste hoofdkazerne en een vooruitgeschoven brandweerpost in deelgemeente Kieldrecht. De laatste jaren is de Waaslandhaven echter fors uitgebreid en steeg het aantal zogenaamde Sevesobedrijven, bedrijven met een hoger risico op calamiteiten, van 8 naar 25. Daarnaast breidde de haven uit met het grote Deurganckdok.

Normaal gezien moet de brandweer op 12 minuten ter plaatse kunnen zijn bij brand of een ongeval. Deze interventietijd wordt nu echter niet altijd gehaald. Daarom heeft de gemeente beslist een derde brandweerkazerne te bouwen. Deze havenpost komt te liggen aan de Keetberglaan in Kallo, vlakbij de E34. De Maatschappij Linkerscheldeoever geeft hiervoor een stuk grond in concessie.

De nieuwe kazerne zal bemand worden met beroepsbrandweermannen zodat er steeds een eerste uitruk met een autopomp kan gebeuren. Ook zal ��n van de twee ziekenwagens zeker naar de havenpost verhuizen. De brandweerkazernes van Beveren en Kieldrecht blijven behouden maar zullen vooral op vrijwilligers draaien. Met de bouw van de nieuwe havenpost is een investering van 9,2 miljoen euro gemoeid. Eind 2012 kan de kazerne operationeel zijn.

21.09.2009

Pendelfonds

In de Waaslandhaven zijn tot op heden meer dan 150 bedrijven gevestigd met in totaal meer dan 14.000 arbeidsplaatsen. Met de verdere uitbouw van de haven op linkeroever zal dat aantal in de toekomst nog toenemen. De bereikbaarheid van de meeste bedrijven is echter nog voor verbetering vatbaar. Vooral het openbaar vervoer is momenteel zeer beperkt, wat een hinderpaal kan zijn om in het havengebied te gaan werken. En daar wil de Maatschappij wat aan doen.

Voorafgaand onderzoek heeft uitgewezen dat de potenti�le werknemers vooral wonen in de omgeving van Antwerpen, Beveren en Sint-Niklaas. Het concept dat de Maatschappij Linkerscheldeoever samen met andere partners (VOKA-Kamer van Koophandel Antwerpen/Waasland, Resoc en Werkwinkel Beveren, gemeente Beveren en provincie Oost-Vlaanderen) heeft uitgewerkt, zal vervoer op maat aanbieden. Het beoogt vooral kleinschalig vervoer naar een viertal bestemmingsgebieden in de Waaslandhaven. Het aanbod zal zowel voor dag- als ploegdiensten worden uitgewerkt.

De haltes worden geselecteerd, onder meer op basis van de combinatiemogelijkheden met het openbaar vervoer en aansluitend op een bestaand verkeersknooppunt (bv. station te Beveren, Frederik Van Eedenplein op Linkeroever en Rooseveltplaats in Antwerpen).

De eerste reacties van de bedrijven en sociale partners zijn uitermate positief. Momenteel worden vijf regelmatige lijnen ingelegd van en naar de Waaslandhaven (1 vanuit Antwerpen en 4 vanuit de Wase regio). De mogelijkheid om het project af te stemmen op een gelijkaardig project op de rechteroever wordt nog open gelaten.

De co�rdinatie van het project komt in handen van de vzw Max Mobiel, die op dit gebied in de Gentse haven al ervaring heeft.